4 érdekes pont az ERP szoftver jövőjéről

Hogy mi a szoftver jövője? Nos, felmérések alapján ez 3 szóban összefoglalható: szeretnénk ha gyorsabban lehetne bevezetni és használni is, olcsóbbak lennének, valamint egyszerűbb lehetne a kezelésük és felhasználásuk.

Míg régen szinte örültünk annak, hogy voltak megfelelő cél irányú szoftverek a piacon, most ott tartunk, hogy szoftver dömping van, tehát nem győzünk válogatni, ami persze meg is nehezíti a dolgunkat rendesen a kiválasztás során.

Nézzünk hát pár szempontot, ami ugyan az ERP szoftvereink szerves jellemzői, mégis fontosak számunkra is, hisz mi használjuk végső soron azokat, ráadásul a mi igényeinkre válaszul léteznek.

1, Felhőbe vele – El kell végre felejtenünk ezt a főleg Magyarországra jellemző alaptalan félelmet a felhővel kapcsolatosan; biztos el fogják lopni az adatainkat.. Gondoljunk csak bele: adott egy cég, akinek ez a szakterülete, pl: Németországban, hogy hatalmas és profin felszerelt, precízen hűtött és karbantartott szervertermekben óriási kapacitású szerver gépeket üzemeltet, melyekre 0-24 vigyáz egy szakértő csapat, akik rendszeres mentést is készítenek az adatainkról.

A szoftver jövője

Ehhez képest mi inkább szeretjük ha nálunk van a szerver, az irodában. S persze reméljük, hogy így nem lopják el az adatokat.

Így már nem is annyira logikus ugye?

Következtetésképp használjuk tehát a felhő adta kényelmet és modernitást, hisz ez nem csak a szoftver jövője, hanem a jelenje is. Nem kell többé karbantartás, vagy személyzet, akit vagy elérünk, vagy nem. Vásárlásban, bővítésben sem kell többé azt nézzük mit veszünk, mikor és mennyit költünk. Helyette osztozzunk egy nagy szerveren többen – ehhez persze egy felhőben lévő szerver szolgáltató szükséges.

2, Frissítések – Régebben elég volt évente egy egy nagyobb frissítés. Aztán már fél évente jöttek a kisebb javító csomagok és jogszabályi frissítések, különböző program fejlesztések. Emlékszem, amikor még egy nagy bankban dolgoztam és külön felkészültünk rá, hogy nemsokára érkezik az aktuális, jó előre betervezett verziófrissítés. A fél bank erre készült hetek óta és szinte mindent mindent alá. S persze mindig sikerült, de akkor is éreztük, hogy ez nem teljesen normális így…

Szerencsére ez ma már nem így megy. Nem tehetjük meg, hogy nem fejlődünk akár heti szinten valami apróságban és hogy ezt ne kövesse maga a cég irányítási rendszerünk is azonnal. Kitalálunk valamit, mert igényli az ügyfél, vagy a munkatárs és a cég erre innovatívan ad egy választ, méghozzá minél kevesebb halogatással -ez az agilitás!

Egy jó vállalatirányítási rendszer és egy ütőképes csapat mögötte az, ami ezt elérhetővé teszi számunkra is.

3, Egyediség – egyre kevésbé van sikere azoknak a szoftvereknek, melyek kínálnak egy fekete dobozt és azt állítják: ez mindenkinek jó! Vegyétek. Következő! Ismerős ugye?

Mikor igaz ez?

  • ha még kicsi a cégünk és csak ezt engedhetjük meg magunknak.
  • ha nagy már a cég és nem fér bele, hogy kivárjuk az egyedi és ránk elkészített ERP rendszer bevezetését.

E 2 esetben valóban jó egy kiforrott, jól bevált és letesztelt ERP rendszer. Ez nem vitás. Minden más esetben (KKV szektor) bizton állíthatom, hogy kizárólag az a szoftver biztosít verseny előnyt, amelyik tiszteli azt, ahogyan (jól) működik a cég, s ehhez ad egy szuper „baltát”. Figyelem: itt nem testreszabott programokról beszélünk melyek már készen vannak, csak a csapat mögötte hajlandó némileg ránk szabni. S vigyázzunk is, mert ezt igen sokszor egyediként tüntetik fel, pedig egyszerűen nem az. Oh, nem.. Amiről én beszélek az olyan ERP szoftver, mely „veszi a bátorságot” és ránk, a mi folyamatainkra, céljainkra optimalizáltan van eleve elkészítve!

Ekkor ugyanis NINCS semmilyen korlát, amihez alkalmazkodni kéne, hanem az a bizonyos szoftver fog teljes egészében a céghez alkalmazkodni. Persze ez a szoftver másnak biztos nem lesz megfelelő, de mket, mint megrendelőt ez érdekel? Persze hogy nem. Szolgáljon engem, a cégemet és kész. Ráadásul tegye mindezt hosszú távon, ami jelenleg kb. 5 évet jelent. (ez az 5 év egy külön témát megérdemel, mert ez a szoftver jövője: egyre kevesebb év az, ami alatt elévül a termék és muszáj újat készíteni)

Gondoljunk bele, hogy a körülöttünk gyorsuló digitális transzformációnak az ERP rendszerünk lesz a motorja. Ha ez nem 100%-ban ránk készült és minket szolgál, akkor csalódni fogunk benne és másokhoz képest lassabban vánszorgunk majd, hisz leköti a figyelmi egységeink egy részét a szoftver, amihez nekünk kell alkalmazkodni.

4, Rugalmassság – akkor rugalmas a szoftver, ha a fejlesztője is az. Ahogy fentebb már írtam, Agilitás: annak a képessége, hogy tudjunk könnyen innoválni, fejlődni és változni. És ez a szoftver bevezető cégtől indul ki, majd a számunkra elkészített szoftverben csúcsosodik ki.

Mai napig emlékszem arra a nagy munkára egy szállítmányozó cégnél, ahol azért nyertük meg az ajánlatunkkal a felső vezetést, mert szemmel láthatóan mi voltunk a legrugalmasabb cég. Ott ültünk a nagy asztalnál és az öltönyös urak a szemünkbe mondták: nem az önöké a legalacsonyabb ár, még csak nem is önöknek van a legnagyobb iparági tapasztalata, de a szoftver jövőjét önökkel látjuk biztosítottnak. S ekkor közbe szólt egy magas beosztású hölgy: nem csak a szoftverét, de a cégét is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenre csak bólintottunk. Inkább azt, hogy mindenre volt megoldási javaslatunk, ami arra épült, amit a cég is el akart érni (tehát pontosan tudtuk a célokat, mert érdekelt minket). Sőt behoztuk iparágon kívüli tapasztalatainkat is, mondván, nézzük meg más ezt hogy csinálná.

Hiszem, hogy ehhez egy olyan csapat is kell a háttérben, amely számára természetes, hogy minden alkalommal más-más ERP szoftvert készít, tehát amikor az ügyfél megkérdezi, hogy ezt, vagy azt a funkciót mi hogyan oldanánk meg, akkor nem az a válasz, hogy hát mondja meg az, aki használni fogja, hanem azonnal röpködnek az ötletek, hogy eddig mit láttunk és az alapján milyen utak vannak a megoldás felé.

E 4 pont tehát a szoftver jövője és egyben a miénk is, hisz modern világunkban lassan minden egy-egy szoftverre épül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük