ERP rendszerek bevezetése – ez a bukás 3 fő oka!

88 / 100
ERP 3 ok
Hogy Ne legyen bukás az ERP bevezetése

Huh ez nem szokványos, hogy nem a siker receptről beszélünk, hanem arról, hogy mégis mi a BUKÁS 3 fő oka a vállalatirányítási rendszerek világában.

A sikertelen bevezetés aránya igen magas, körülbelül 33%.

S hogy mi áll e mögött?

ERP, vagy MES rendszer bevezetése előtt, mindenképp javasoljuk ezt a szakértői beszélgetést.

A teljes beszélgetés, ezen a linken található:

Tudás: ez a bukás 3 fő oka

Kezdjük egy keserű ténnyel. A vállalatirányítási szoftverek, röviden ERP bevezetés az esetek kb. 33%- ában sikertelen. Vagy azért, mert sokkal többe kerül, mint eredetileg, vagy tovább tart, mint terveztük, legrosszabb esetben kenyértörésre kerül a sor a bevezetést végző cég és a megrendelő között.

A bukott project mindenkinek káros, így nézzük meg, hogy melyik az a 3 fő pont, amelyet ha elkerülünk, akkor nagyobb eséllyel lesz sikeres az ERP bevezetés.

Ráadásul nem is 3, hanem 2×3 okot fogunk megmutatni, ebben Kupán Károly független ERP szakértő, számítógépes tervezés és gyártási mérnök lesz segítségünkre.

 

Kupán Károly független szakértő:
1. a vevő nem alkalmas az ERP rendszer fogadására.
Más szóval, ez azt jelenti, hogy aki a szoftvert szeretné bevezetni, nem a megfelelő ERP szoftvert választotta ki.
Amolyan ágyúval verébre kategória.
A cég nem érett még ekkora szoftverre, vagy épp a nem kellően
körültekintő választás miatt, rosszul választott szoftvert.
Láttam olyan bírósági peres ügyet, ahol a bíró is nyíltan kimondta: „ez nem a cégnek megfelelő szoftver”, ha tudjuk mi az elvárásunk, akkor ennek megfelelően nézzük meg az ERP programokat, ne a neves szállítók hírnevére építsünk csupán.

Szekrényi Péter Pedro:
1. a folyamatos tesztelés hiánya.
Sokszor mondja a megrendelő, hogy „én nem tesztelek a bevezetés közben, majd elég a legvégén az egészet.”
Itt nagy bűnös tud lenni az ERP bevezetést végző cég is, aki mindezt hagyja, hogy így legyen, esetleg ők maguk is kihagyják a tesztelést házon belül. Persze egy dobozos ERP bevezetésnél mondhatjuk, hogy minek tesztelni, hisz már kész a program, de azért ott is előfordulnak eseti fejlesztések, paraméterezés, amit szintén tesztelni kell folyamatosan.
Egyedi ERP bevezetés során pedig egyértelmű, hogy ezt a költséget és időt nem szabad megspórolni.

Kupán Károly független szakértő:
2. egy emberes fejlesztésű ERP rendszer.
Itt nem az egyedi szoftverfejlesztéssel van baj, hanem azzal, amikor egy zseni nekiáll egyedül szoftver fejleszteni egy egész cég számára. Ilyen megbízást nem lenne szabad kiadni, ez a tipikus „one-man-show”, ami 1000 sebből vérzik.
Minél hamarabb bukik meg -mert meg fog bukni-, annál jobb. Ő ugyanis előbb-utóbb feladja a túl nagy munkát, külföldre utazik, esetleg túl lassan dolgozik, mert nem bírja a terhelést, nem ért hozzá annyira, mint kéne, belefárad a számára nagy munkába.
S akkor még nem is beszéltünk az utólag karbantartásról, ami lényeges kérdés az ERP szoftvereknél.
Ne feledjük, ezzel irányítjuk a teljes céget, ezt nem lehet könnyedén venni és rövid távon gondolkodni.

Szekrényi Péter Pedro:
2. üzleti folyamatok és pontos specifikálás hiánya.
Volt olyan megbízásunk, amikor a megrendelő azzal kezdett, hogy bizony az előző bevezetés sikertelen volt, tehát egy bukott projecthez hívtak minket.
Ebben is már van tapasztalatunk, én ilyenkor mindig rákérdezek a pontos okra, vagyis, hogy miért nem sikerült a bevezetés.
Ahhoz, hogy az ERP szoftver a végén pont olyan legyen, amilyet elképzeltünk, tudnunk kell mi a mi ideális képünk erről a szoftverről.
Na itt ilyen nem volt.
Szóbal lett minden átbeszélve és volt pár memo.
Nem kell, hogy mély IT ismeretei legyenek a megrendelőnek, ám az üzleti folyamatokat lépésről-lépésre le kell írni közérthető formában.
Ha ilyen nincs, akkor közösen kell a választott ERP bevezető céggel elkészíteni és a project során folyamatosan bővíteni (agilis módszertan).

Kupán Károly független szakértő:
3. megromlott viszony az eladó és vevő között.
Láttam olyat, ahol a megrendelő kidobott egy amúgy jó szoftvert, kb. 60m Ft értékben, mert nem jöttek ki jól az ERP beszállító céggel. Ha lehet, itt érdemes békésen megállapodni, s átnézni az ERP szoftver, hátha mégsem annyira
rossz. Ki nézheti át a szoftvert ilyenkor?
Egy külső szakértő, aki objektíven megállapítja, hogy valóban hibás-e a szoftver, vagy csak nem lett pontosan elmondva és leírva sok részlet.
Kisebb cégeknél ez az utálat vezet a bukott projecthez, itt még a project vezető személyének cseréje is segíthet, aki új nézőponttal néz rá a szoftverre (By Pedro).

Szekrényi Péter Pedro:
3. még mindig túk sok az Excel tábla.
Ez önmagában nem is baj, hisz elsődleges célja nálunk az ERP bevezetésnek, hogy az összes ilyen régi és óriási Excel tábla tűnjön el a bevezetés végére.
Hányszor hallottuk, hogy „reggel megnyitjuk az Excelt, elmegyek kávézni és mire visszajövök meg is nyílik”.

Mi ezeket tüntetjük el, ha mindent megmutatnak nekünk. Ugyanis volt rá példa, hogy a bevezetés kb. 60%-ánál derült ki, hogy van még itt-ott pár Excel, amit nem kívánnak megtartani a cégnél. Hopp, hát ez kimaradt a felmérésből, s ha későn kerül bele, akkor fájdalmasabb beletenni a projectbe, mind időben, mind pénzben.
Tehát a felméréskor az elején kutassuk fel az összes Excel táblát a megrendelőnél, a megrendelő pedig mutassa is meg mindet, hogy a végén egy se maradjon!
Ha nem így teszünk, akkor az ERP project bukott, mert a végén is mindenki Excelezni fog.

 

KupanKarolyERP
Beszélgetés Kupán Károly független ERP szakértővel

 

 

 

 

 

Tudás: ez a bukás 3 fő oka

Ha ötleted vagy kérdésed van, itt megtalálsz: pedro@amtech.hu, vagy üzenetben itt az oldalon.

Szekrényi Péter – Pedro
tulajdonos, IT mérnök
AMtech Rendszerház

Legyen AMTECH szoftvere, akár az új bérelhető konstrukcióban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük