Ez nem a jövő! 2022-t írunk és itt van az agyunkkal irányítható szoftverek kora.

85 / 100

AZ AGYUNKKAL IRÁNYÍTJUK A SZOFTVERT?

 

“Csak felveszed a sapkát és gondolj valamire. Olyan, mintha Jedi lennél!” – CNN cikk.

Pedro-ötlet
Távirányító helyett hamarosan így fogjuk szoftvereinket irányítani?

Az agyunkban az idegsejtek elektromos impulzusokkal kommunikálnak. Ezeket az apró impulzusokat mérni lehet, és ha felerősítjük, valamint megszűrjük, hogy csak a hasznos információ maradjon meg, akkor azzal lehet valami érdekeset kezdeni!

 

Persze Elon Musk egyik cége is kísérletezik vele (NeuralLink), ám az műtéttel jár (ú.n. invasive megoldás), hisz beültetik az elektródákat az agyba, hogy érzékeljék azokat a bizonyos impulzusokat.

 

S bár azt állítják, hogy egyáltalán nem ártalmas az emberi agynak – a készülék pedig, ami a beültetést végzi különösen precíz -, nem biztos, hogy sokan bevállalnák ezt a gyors műtétet. 

 

Alternatív megoldások pedig léteznek. Ezek közül a NextMind startup emelkedik ki toronymagasan, amely 2018-ban kapott egy szép kis befektetői summát (4.6 millió USD) és egy innovációs különdíjat is (1 millió USD).

 

Már 2019-ben be is mutatták az eszközt, amely nem igényel műtétet.

Korunk felgyorsult életviteléhez hűen igen sebesen üzembe helyezhető, hisz mindössze egy tenyér méretű, precíz szenzorokkal ellátott eszközről van szó, melyet szíjjal, vagy épp egy baseball sapkára erősítve máris a fejünkre csatolhatunk. Az eszközt 1 percig kalibrálni kell, ekkor létrejön a mi neurális profilunk (később ez sem lesz,  ígérik a szakértők).

 

A Visual Cortex agyi impulzusait méri, mely agyunk azon része, mely a látott információt dolgozza fel. A kapott jeleket gépi tanulás útján “érti meg” a rendszer.

 

A sok mesterséges intelligenciával kapcsolatos fogalom miatt, lehet nem pontosan tudjuk hova tenni a gépi tanulás kifejezést, szóval gyorsan tisztázzuk!

 

Gépi tanulás: ilyenkor múltbeli adatokkal látjuk el az algoritmust, mely ezek alapján képes a jelenben emberi viselkedést szimulálni. Például mutatunk neki 100.000 különböző stop táblát és utána nagy valószínűséggel felismeri, ha lát egyet.

 

Esetünkben a szenzorok által mérhető agyi impulzusokkal „etették meg” az algoritmust, ami így igen magas találati aránnyal tudja az érzékelt jeleket utasításokká alakítani.

 

Most figyelj, ha még itt vagy!

 

Az utasításokat számítógépen azonnal fel lehet dolgozni, ez a cég ugyanis biztosítja a hordozható eszközt és a fejlesztői készletet is (SDK), tehát programozni tudunk bármit, amit csak el tudunk képzelni!

 

Az eszköz maga mindössze 400 USD, a többi pedig díjmentesen jár hozzá. Igen, jól érted, bárki, aki ezt megrendeli, tud és hajlandó programozni, szinte azt irányít innentől kezdve, amit szeretne az agyával, legyen az drón, teherautó, vagy épp egy fizikai testtel bíró robot. Bármi amiben szoftver (is) van.

 

Egy példa erre: 

 

Felveszed a virtuális szemüveget, a kezedben nincs semmi, csupán – mivel az érzékelők a sapka hátuljára vannak csatlakoztatva -, arra gondolsz, hogy jobbra menj, és elindul a karaktered a virtuális világban is jobbra.

 

Az orvos csupán arra gondol, hogy mikor mit csinálna a kezeivel és a robotműtő aszerint cselekszik (Például ott vannak a DaVinci gépek).

 

A raktári árumozgató ül otthon San Francisco-ban a lakásában egy AR szemüvegben, és a gondolataival instruálja a Kioto-ban lévő raktári pakoló robotot és így dolgozik távmunkában.

 

Ez nem egy elmélkedés a jövőről, ennek minden pontja valóság. A cég egyébként itt van Párizsban, rendeltem is gyorsan egyet tőlük! 

 

Ha ötleted vagy kérdésed van, itt megtalálsz: pedro@amtech.hu, vagy üzenetben itt az oldalon.

 

Szekrényi Péter – Pedro

tulajdonos, IT mérnök

AMtech Rendszerház

 

Az újdonságok a szoftverek világában számunkra kiemelkedő fontosságú.

 

Egyedi vállalatirányítási rendszereket (ERP ként is emlegetik ami az Enterprise Resource Planning angol kifejezés rövidítése), folyamatirányítási rendszereket fejlesztünk és kiemelten fontos a hatékonyság és a jövőállóság.
Írtunk is 3 pontot, hogy mire kell figyelni ha valaki a bevezetés küszöbén állna.

3 pont
Pontokba szedve minden átláthatóbb

3 PONT, AMIVEL ERP BEVEZETÉSE ELŐTT SZÜKSÉGES RENDELKEZNI

1. Lista: nagyban segít, ha van egy olyan listád, amiben fel van sorolva, hogy milyen funkciókat szeretnél az új programban viszontlátni. Közelítsd meg onnan, hogy milyen üzleti problémák vannak jelenleg a cégben, mi hiányzik. Innen már könnyű lesz folytatni.

2. Pénz: evidens, de mégis fontos tudni, hogy ha az elején valamire nem gondoltunk, akkor azt utólag plusz idő és költség bevezetni. Sőt, lehet hogy kedved kapsz valamilyen plusz funkcióhoz, így érdemes kb. 15%-al többre számolni összességében.

3. Idő: vagyis készülj fel rá, hogy a bevezető cég sokat kérdez majd, és nagyon elgondolkodós interjúk lesznek ezek. Ám erre időt kell szánni, kb. 2 alkalom hetente x 2 óra.

AMTECH Rendszerház Kapcsolat

Digital Pedro Névjegy Videó

Hol tart az Agilitás 2022-ben?

Szoftverek egyedi elképzelések alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük