Gazdasági válság 4.0 – múltunk, jelenünk és jövőnk

Folyamatosan az folyik minden csapból, hogy a gazdasági válság utolért minket, ez és ez fog történni, erre készüljünk fel és arra számítsunk. Igen, ezek tények, megtörtént és zajlik körülöttünk és be kell rá rendezkednünk. Arról viszont alig olvasok, hogy bár a helyzet sokak számára nagyon kedvezőtlen, mégis rengeteg támogató és segítő szándékú kezdeményezés történik a világban hogy megoldja az emberek, cégek problémáit vagy enyhítse ezek hatásait. Ezeket próbáltam összegyűjteni ebben a cikkben.

Ugye a gazdasági válság bekövetkeztéről már évek óta beszéltek az elemzők, gazdasági portálok és intézetek. Az emberek számítottak rá és tudták, hogy hamarosan el fog jönni, de senki sem gondolta, hogy ilyen hirtelen és ilyen formában fog bekövetkezni.

A világ átélt már több kisebb recessziót, illetve pár nagyobb gazdasági válságot. Közös bennük, hogy általában megelőzte őket egy gazdasági jólét, majd egy gazdasági esemény sorozat a gazdaság egyensúlyát megbontotta. Azonban a másik közös vonásuk, hogy ezt a bomlást mindig követte valamilyen megoldás és mindig tanultunk valami újat belőle. Ez most sem lesz másképp, hiszen már most elképesztő összefogást mutat az emberiség!

A két nagyobb gazdasági válság történéseibe nem szeretnék mélyen belemenni, röviden csak összefoglalnám a múltat.

A nagy gazdasági világ válság

Első világháború után 1920-as évektől a győztes országokban gazdasági fellendülés következett. Főleg az USA-ban jóléti állam alakult ki, aki a vh. legnagyobb győztese volt gazdasági értelemben.

A válság első jelei a hitelből fedezett túltermelés volt, ami felborította a kereslet-kínálat egyensúlyát, ezt követte a befektetési láz, majd a túltermelés miatti költségcsökkentések, munkanélküliség, tőzsde krach és a bankok csődje.

Na de mi volt a megoldás, hogy ki tudjon a világ ebből lábalni?

  • Hatalmas állami projektek megvalósítása, hogy munkát adjanak az embereknek
  • Erősíteni kell a vásárlási hajlandóságot
  • Az állam is vállaljon szerepet a piaci működésben

2008-as gazdasági válság

A 2008as válság a nagy gazdasági világválság óta a legjelentősebbnek tartott gazdasági válság, mely az ezt megelőző globális pénzügyi válságból alakult ki.

Dotkom-lufi kipukkanása után kamatláb csökkenéssel próbálták a recessziót kordában tartani, emberek és befektetők kölcsönfelvevési hajlandósága nőt, ez miatt a bankok rizikósabb hitelkonstrukciókat vállaltak be, illetve befektetők számára a rizikós hitelkonstrukciókat CDO-kba bújtatták. A kamatláb szépen lassan az előző szinthez közeledett, az emberek nem tudták fizetni a hiteleket, tönkrementek a nagy ingatlan irodák amik magukkal rántották a nekik hitelező bankokat.

Mi volt a tanulság?

  • A felelőtlen hitelezés tartós válsághoz vezethet.
  • Az országok és a világ pénzügyi rendszere szigorúbb szabályozást kíván.
  • Szigorítottak a kockázatkezelésen.
  • Javult a költségvetési fegyelem.
  • A civilek pénzügyi alaptudását fejleszteni kell.

2020-as korona válság

A válság még éppen aktuális előzménye, hogy a Kínából induló COVID-19 gyakorlatilag kopogtatás nélkül ránk rúgta az ajtót, ezzel elindítva egy rapid gazdasági válságot, illetve társadalmi átalakulást. Ennek a gazdasági válságnak a kialakulása az előzőekhez viszonyítva abban különbözik, hogy nem az emberek pénzügyi mohóságából adódó valamilyen lufi kipukkanása okozta.

Az országok és az emberiség legfőbb feladata jelenleg, hogy megfelelő védekezést alakítsunk ki és a járványt megfékezzük (amely Kínában már majdnem megtörtént). Ehhez olyan intézkedéseket hoztak meg amik páratlan eseményeket eredményeztek a világban.

Az egyik ilyen az emberi személyes interakciók csökkentése, melynek a legkomolyabb formája a karantén. Ez arra késztette a cégeket, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek biztosítják a cég fenntarthatóságát, további működését.

gazdasági válság megoldáskeresés
Megoldáskeresés…


Ezek például:

A home office munkavégzés biztosítása, amely nem olyan sokkal ezelőtt még mumus volt a hazai cégek szemében, most pedig elengedhetetlen eszközévé vált a további működésükben.

Amely területet szervesen érint még, az az oktatás. A távoktatás eddig inkább még csak a felnőttképzésben volt jelen, de más szinteken is nagy digitális fejlődésnek fog indulni, és remélhetőleg önkeresésre, kreativitásra és problémamegoldásra ösztönző gyakorlatiasabb szemléletű, projektekre alapozott oktatás fog kialakulni.

Az egészségügy sem maradhat ki, hiszen most ők az igazi hősök, ide sorolva a tudományos élet szereplőit is, akik most vívják a harcot a vírus ellen, az emberekért. Ha a helyzet stabilizálódik, az egészségügyi és tudományos szektorban is várhatóak olyan fejlesztések, amik megakadályozzák majd, hogy a jövőben ilyen helyzet alakuljon ki, illetve az ezekben a szektorokban dolgozó emberek megkapják a nekik járó megbecsülést.

Ide sorolnám még az önfejlesztést is, hiszen rengeteg online oktató oldal tette ingyenessé a tartalmait, amely segítségével az otthon töltött időt hasznosan tudjuk eltölteni, tanulni valami újat vagy elmélyíteni a jelenlegit.

Jelenleg tehát kivárunk, próbálunk gyorsan alkalmazkodni és hosszú távon a lehető legjobb döntéseket meghozni. Az biztos, hogy a helyzet által elindított, pontosabban „boostolt” fonala a digitális fejlődés, amely mind összességében, mind pedig más más területekre vetítve téma volt a fenntarthatóságot és versenyképességet tekintve. Ez a fellendülés, amikor a jelenlegi helyzet lecsengett és feléled a gazdaság jelen lesz már nem csak a multik, hanem a kkv-k életében is, hiszen ők azok akiket a legérzékenyebben érint a gazdasági válság. Fejlődni kell majd, aki teheti már most erre fókuszál, hogy a kialakult új világban jó pozícióból tudjon indulni.

Molnár Péter
Újgenerációs ERP Specialista
molnar.peter@amtech.hu
www.amtech.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük