Na de mi is az az IPAR 4.0? És miért jó nekünk?

85 / 100

IPAR 4.0 hangzik el újra és újra és egyre többször a köreinkben.

Ezért fontosnak tartottam, hogy nagyobb megértést adjunk a téma iránt érdeklődőknek.

Interneten hatékonyan keresés
Hatékonyság minden területen

Ígérem érthetően és a lehető legrövidebben megfogalmazva szedtem össze egy csokorba a tudnivalókat.

A pár perces videós összefoglaló pedig itt található:  IPAR 4.0

Kezdjünk is bele.

Egy kis szakmai áttekintés:
mi is az IPAR 4.0?

Tudjuk, hogy volt már 3 ipari forradalom és ez most a 4-ik.

Míg az első a gőzgépek megjelenéséről szólt, a második már az elektronikát és a tömeggyártást vette célba. A harmadik a digitalizáció és ipari robotok asztala és már jött is a negyedik ipari forradalom.

Ez pedig az összekapcsoltság. Minden mindennel össze van kapcsolva a felhőn keresztül és így automatizálunk, amit csak lehet.

Más szóval a fizikai világot alapjaiban kapcsoljuk össze a digitális világgal.

IPAR4.0_II ábra

Amikor pedig egy gyár áttér az IPAR 4.0-ra, választhat egy menüből, hogy mit vezet be és mit nem.

Ezek a kulcs területek:

Robotika: (fél)automata ipari gépek, melyek egymással is össze vannak kapcsolva, így a mikro az egyik végez egy adott művelettel, jelzésre indíthatja el a másikat.
Emberi beavatkozás nélkül.

Mesterséges intelligencia: gyűjtjük a gépektől érkező adatokat és ezekből olyan kimutatásokat állít elő az algoritmus, amely előre jelzi a gép meghibásodását, a várható terhelést, az épp legjobban fogyó termékeket, hogy mi emberek fel tudjunk készülni.

Virtuális és kiterjesztett valóság: ide tartozik pl. a digitális iker fogalma, ami lehetővé teszi, hogy egy ipari gépnek, vagy egy egész gyárnak leképezzük a digitális másolatát és azon tervezzünk meg előre mindent. Majd, amikor ott stimmel a folyamat, akkor indítjuk el élesben a gyártást. Utána digitális másolatokon figyeljük az éles eredményt és ott korrigálunk persze.

Felhő technológia: A felhő valójában valaki másnak a számítógépe és ennyi. Nincs nagy varázslat. Azért hasznos, mert nem akarunk mindent a saját gépünkön tárolni. Ha felhőben van, könnyebb megosztani mással és együtt dolgozni. Továbbá nem kell nekünk saját IT befektetés, hisz béreljük a kívánt már kész szolgáltatást a felhőből. Olcsóbb, kényelmesebb.

IOT eszközök: minden ide tartozik, amely akár egy hétköznapi használati tárgy, benne egy számítógéppel, internetkapcsolattal. Akár egy okos mosógép, vagy okos kávéfőző is.

Additív gyártás: más szóval 3D nyomtatás. Nyomtathatunk már 2 szintes házat is, vagy zajlanak a kísérletek az emberi szerv nyomtatásra is.

Kiber-védelem: 3 év alatt közel 4x akkorára nőtt az Interneten keresztül zajló online támadások száma. Az egész legtöbbször az adatlopásról szól, amit különbözőképpen próbálnak kiszedni a rossz, gonosz fekete kalapos hackerek. Persze ez ellen is van védelem, de szakértő kell hozzá, nem valaki, aki a cégben mellékesen ezt is csinálja.

Tartsuk szem előtt: nincs szükségünk mindenre, hogy modernek legyünk!

Fontos!

Határozzuk meg a célt, annak tükrében modernizáljunk és válasszunk a fenti listából.

IPAR4.0

Egyik új projektünk során mi is pont ezt tesszük majd az ügyfelünknél.

Ha az IPAR 4.0 val kapcsolatban ötleted vagy kérdésed van, itt megtalálsz:

pedro@amtech.hu

Szekrényi Péter – Pedro
tulajdonos, IT mérnök
AmTech Rendszerház Kft

Kapcsolat

Digitális Átalakulás Buktatói:

Ezekre figyelj

Referenciáink az oldalunkon és a YouTube csatornánkon is megtalálható.

Külön bontva Kereskedő, Szolgáltató és Gyártó cégekre.

Gyártó cégektől referenciák

Pedro Digitális Átalakulás szakértőként folyamatosan azon van, hogy cégének a leghatékonyabb technikákat, technológiákat felkutassa és beépítse ahova szükséges.

A Digitális Átalakulásról és az újdonságokról érthetően több információ itt található:

Digitális Transzformáció – Alapok

Az első rész tartalma: Hogy kezdődött? Miről szól? Kinek szól?
Figyelemfelkeltő videó sorozat a Digitális Transzformációról, mint az exponenciálisan gyorsuló/változó világunk egyik legmarkánsabb jellemvonásáról.
A videó az Amtech Rendszerház és a Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány együttműködésével készült.
Rólam: Pedro vagyok és a Digitális Transzformációval, valamint annak hatásaival és a „hogyan csináljuk” oldalával foglalkozom. Mind az emberi, mind az informatikai oldalát vizsgálom, úgy látom a kettő csak együtt működik igazán hatékonyan.
Itt érsz el: pedro@amtech.hu
http://amtech.hu
www.linkedin.com/in/peter-szekrenyi-pedro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük