Királyi „korona” száll néha nádhajlékba

72 / 100

tartja a régi mondás. S hogy mit jelent? Valami olyasmit, hogy előnyös helyzetbe kerül valaki, akire nem is gondolnál..

Hisz még ha átmenetileg is (2020.03), de a föld legnépesebb országának gazdasága jelenleg erősen leszedált állapotban van a korona vírus miatt és az egész világ szinte lélegzet visszafojtva figyeli, hogy a kínai gazdaság újrainduljon.

Ez nagyrészt attól függ, hogy vajon hol van ennek a folyamatnak a csúcspontja. Elemzések szerint ez év 3. felétől már elindulhat egy korrekció, egy helyreállítódási folyamat, ám a jelenlegi helyzetnek biztosan lesz materiális, érezhető hatása az egész évre.

Hogy kik a vesztesei, azt látjuk, de mint mindig, most is vannak örömittasan egymásba csapó tenyerek és nagy nyertesek, álljon itt pár példa:

  • előre csomagolt ételeket gyártó cégek
  • gyógyszergyártó és kutató cégek
  • vitamin forgalmazó cégek
  • maszkok és kézfertőtlenítő cégek (bár az Amazon jelezte, hogy kizárja azon forgalmazókat a webshop-ból, akik ezen akarnak most nyerészkedni)
  • online program szervező és szórakoztató(!) cégek (legkedveltebb kínai kereső kifejezés mostanában: „unatkozom”)
  • online film kölcsönzők (Netflix részvények szárnyalnak)
  • távmunkát és távkonferenciát elősegítő szoftver cégek
  • arcfelismerő szoftver cégek (már maszkon keresztül is, szóval a hongkongi tüntetők sem tudnak többé elbújni..)
  • online kiskereskedő cégek
  • elemző szoftverek, mesterséges intelligencia, robotikával foglalkozó szoftver cégek (Dél Koreában kedvesnek tűnő guruló robotok viszik a kézfertőtlenítőt és a gyógyszereket a betegeknek)

No de ez mindig is így volt a múltban. Ilyenkor a nagy „újraindulás” után pedig minden más lesz. S mivel mégiscsak Kínával kezdtük az elemzést, nézzük meg, náluk mi várható, majd ebből talán lehet következtetéseket levonni az egész világra is.

Az biztos, hogy kisebb lesz a cégek kitettsége egy ország irányába (leginkább amerikai gyártó cégek), hiszen ez igen nagy kockázatot is jelenthet, ez most bebizonyosodott. De lesz itt valami más is. A digitális fejlődést kényszerűen meglovagoló cégek gőzerővel beindultak, pl: a kínai kiskerek 35%-a most online árul, ez húzza magával a mobil adatforgalmat, valamint a fejlett online fizetési megoldásokat is. És ez a szám erőteljesen növekszik! Az otthon lévő emberek már nem csak ülnek és netflix-eznek, hanem home-office formában kezdtek újra dolgozni, konferenciát tartani, arra „eljárni” és a kormány támogatja is mindezt (muszáj nekik; elemzések szerint április végéig ha nem indul be újra a termelés, akár 5% is lehet a visszaesés a gazdasági növekedésben)

Ha megnézzük újra a fenti felsorolást, biztosra vehető, hogy az első 3 kategóriába tartozó cégek a korona vírus lecsengést követően visszaállnak a normál ügymenetbe. Ám a többiek a listában nem! Amúgy is megfigyelhető volt a Digitális átalakulás exponenciális görbéje, de ez most még nagyobb löketet adott az egésznek. Nagyon is valószínű, hogy az IT-ban olyan eddig nem látott fellendülés várható, mely az egész világra komoly hatással lesz idő előtt; mert hogy ez amúgy is megtörtént volna, most csupán a korona vírus, ami felgyorsítja a folyamatot.

Más szóval: egy olyan ország, mint Kína, ahol az információs technológia hatalmas tudatos fejlődésnek indult az utóbbi évtizedben, nagyon is úgy tűnik, hogy a végén óriási nyereséget könyvelhet majd el. Kicsit olyan ez, mintha vegyítenénk a „Gazdálkodj okosan” és a „Ki nevet a végén” társas játékokat…

Forrás: https://www.project-syndicate.org/commentary/china-economy-coronavirus-resilience-by-michael-spence-2020-02

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük